22.09.2007

Bebekler ve Hayvanlar

Hayvanların yaydığı pozitif elektrikle sakinleştiğimizi, stres attığımızı biliyoruz ya da duyuyoruz. Evinde evcil hayvan besleyen kişileri taktirle ve hevesle izliyorum. Ben de çocukluğumdan beri köpeğim olsun isterdim. Ama benim evcil hayvanlara karşı alerjim var. Hayvan olan bir eve girmemle çıkmam bir oluyor. Bu muhabbet kuşu olsa bile.
Ama hiç sorunu olmayan, evi müsahit olan herkese tavsiye ederim.
Benim ağabeyimin kedisi var, Alex.
Aldıklarında avuç içi kadardı. Sonra bebeklerinin olacağını öğrendiler. Hem çocuk doktoru, hem jinekologları hem de veterinerleri hiç bir sorun yaşamayacaklarını, hatta bebek gelişimi için evde bir hayvanını oluşunun çok iyi olacağını söylediler.
Düzenli olarak aşıları yapıldı ve hazır mama yedi. Ve Alya dünyaya geldi.
Alex, Alya eve geldiğinde, ona prenses muamelesi yaptı...
Önce, ana kucağının çevresinde tur atıyor sonra yanına kıvrılıp oturuyordu. Asla uyumuyor bebeğe yaklaşan anneyse seslenmiyor ama başka biriyle huzursuzlanıyordu.
Alya'yı 2 yaşına kadar büyüttü. Tabi kuyruğundan çekildiği zamanlar, boğuştukları zamanlar oldu ama hiç birinde kendi canı acısa da bebeğe tırnaklarını göstermedi. Bazen pati atıyordu o kadar.
Alya, Alex'le büyüdüğü için midir bilinmez ama çok sakin bir bebekti. Şimdi, hayvanların "dost" olduğunu, onların incinmemesi gerektiğini çok iyi biliyor ve ilerde o da çocuğuna bunları öğretecek :)
Bu arada şu anda Alex'e yeni bir aile arıyoruz. Eğer ilgilenen olursa Alex 2.5 yaşında uslu bir tekir.

19.09.2007

Bebeklerde İlk Yardım

Bebeğim doğduğundan beri ilk yardımla ilgili pratik öğrenebileceğim birilerini arıyordum. Bugün Ela yerde kendi kendine oynuyordu. Birden sesi kesildi, bulunduğum yerden görüyorum keyfi yerinde elindekini emiyor, ağzından çıkarıp tekrar koyuyor...Bir müddet zaman geçti hala sessiz. Ela eğer sessiz oynuyorsa mutlaka yaramazlık yapıyordur:)
Yanına gitmemle gördüğüm manzara ile tansiyonumun 3 4'lere inmesi bir oldu. Bizimki, benim minik kuklalarını koyduğum kesenin ipinin ucundaki boncukları ağzına sokuyor ve iştahla emiyordu.
Kendime çok kızdım. Bunun olabileceğini düşünerek o keseyi boncuklarıyla bırakmamalıydım. Hemen boncukları ipten çıkardım. Ela'nın keyfi yarım kaldı ama olabilecek bir kazayı önlemiş oldum.
Aklıma şimdiye kadar niye ilk yardım dersi almadığım geldi. En kısa zamanda bu konuyla ilgili epey bilgilenmek istiyorum. Boğazına bir şey takılırsa, burnuna bir şey sokarsa, nefessiz kalırsa, üzerine bir şey dökülüp yanarsa....Allah korusun ama bunların hepsi ev kazaları ve bilgili olmak, tedbirli olmak gerekiyor.
Benim ettiğim tecrübe çok küçüktü.
Minik objeleri bebekten uzak tutmak ve bir sebepten ağzında yakalarsanız panik yapmadan ilk yardım bilgilerimizi konuşturmamız gerek.

18.09.2007

Bebeğin Gece Uyuması

Bebekler doğduğunda, doğal olarak anne karnı sıcaklığı ve hissi isterler. O yüzden yeni doğanların kocaman karyolada değil de daha küçük beşiklerde uyuması onları rahatlatır. Eğer karyola gibi geniş bir yerde uyuması gerekiyorsa yanına havluyla destek yapabilirsiniz. Sanki annesinin kucağında uyuyormuş gibi.
Bize Ela'nın ikinci haftasında "anne karnı sesi" çıkaran bir oyuncak hediye edilmişti. Çok başarılı 9 ay boyunca duyduğu o kalp sesini, uyurken yanına koyduğumda rahatlıyordu :)Tabi 1 aydan sonra bunu istememeye başladı.
Beşiklerin çoğunun sallanma özelliği de var. Çok hızlı olmamak kaydıyla sallaya sallaya da uyutabilirsiniz.
Ben de bu beşiklerden almıştım ama benim kızım sallanmayı hiç sevmedi. Hatta sallanınca uyumuyordu. Sanırım beşiğin altı çok kalın olmadığı için ona güven hissi vermemişti. Ben de büyük karyolasını kurdum ve onda yatırmaya başladım.
Bazı anneler geceleri, bebeği beşiği ile kendi yatak odalarına alıyorlar. Bunu doktorlar da öneriyor. Ama belli bir zaman sonra kendi odasına alıştırmak zor olabilir.
Ben Ela'nın odasına bir yatak koyup orada yattım. Gece uyanır uyanmaz emzirip gazını çıkarıyor ve hemen yatıp dinlenebiliyordum. 3 ayından sonra yavaş yavaş kendi yatağıma gitmeye başladım.
Yani kızım, 10 günlükten itibaren büyük karyolasında ve kendi odasında uyuyor.
Geçenlerde çok hastalandım ve tembellik yapıp gece kızımı uyandığında yanıma aldım. Bu ona da çok iyi geldi ve annenin yanına gelmeye alıştı. Tabi buna alıştırmak bebek için kötü bir alışkanlık. Kendi uyumaya alışırsa onun ilerdeki hayatı için de iyi olacaktır.
Diğer gece biraz uğraşıp yanıma almadım. Tabi zor oldu ama yine yatağında yatmaya alıştı kızım.
Size tavsiyem, odanıza aldıysanız 3. 4. aylarda odasına alıştırın. Hatta ağlamadan uyanmışsa hemen almayın, biraz yatağında vakit geçirsin, kendi kendine kalsın. Sonra alın. Yatağında ona eşlik edecek bir uyku arkadaşı da verebilirsiniz.

9.09.2007

5 Aylık Bebeğin Beslenmesi

O kadar çabuk büyüyorlarki...Daha düne kadar 2 saatte bir emerek beslenen bebeğim şimdi brokoliyle havuçla besleniyor.
Bizim doktorumuz katı yiyeceklere 5. ayında başlattı.
Ben 6. ay diye biliyordum ama doktorumuz 4 aylıkken bebeklerin yutmayı öğrendiklerini söyledi.
Tabi ilk kez tanışacağı yiyeceklerin hepsini önce 1 kaşık verdik, bir iki hafta sonra tam bir öğüne dönüşüyordu. 5. ay tanışmakla geçti.
Güncellenmiş "5 Aylık Bebeğin Beslenmesi" yazım için lütfen tıklayın...

7.09.2007

Bebek Bakıcısı ve Anne

6 aydır hem bebeğim hem de ben çok çaba sarfettik. Bakıcımız olsun, kızım evimizde güzel güzel büyüsün. Ben de işimi bırakmadan onun geleceği için çalışmaya devam edeyim.
Ama olmadı. Sadece bizim çaba sarfetmemiz yetmedi. Dün işten ayrılmaya karar verdim.
Çünki bakıcımız hafta başında işten ayrılmak istediğini söyledi. Sebebi bizimle ilgili değil, kendiyle ilgiliydi. Özetle çalışmak ona ağır gelmişti :(
İşimi bırakacağım için üzgünüm ama kızımla birlikte olacağım için çok mutluyum.
Ev hanımlığı nasıldır hiç bilmem, artık öğreneceğim.
Bakıcı seçerken dikkatli olmanızı öneririm.

6.09.2007

Yardımlaşalım

Merhaba Bebek Bakımı takipcileri;
Sevgili Eda Suner dün yorumunda bir link yollamış. "Devin kardeşimizin"in şu sıralarda bize ihtiyacı varmış.
Sadece kendisi için değil Cerrahpaşa Hastanesi'ne kemoterapi için gelen diğer hastalar için de istiyor. İstenilen sadece rahat bir koltuk....
Ben daha fazla anlatmayayım. Devin'in hikayesi ni okumanızı öneririm.
Yardım etmek isterseniz Devin'in hesap numarası: Devin Kuzu, Oyakbank Muğla/Fethiye Şubesi 3879622-MT-1
Bu konunun habercisi olduğu için Eda Suner'e teşekkürler...

4.09.2007

Tehlikeli Oyuncaklar

Oyuncakları mutlaka yaşına göre alın. Bebeğinize yaşından önce verdiğiniz oyuncaklar hiç aklınıza gelmeyen zararlar verebilir.
Üzerlerinde yazar hep 3+ ya da 0+ diye.Bunların sebebi hep bu tarz tehlikelere maruz kalmamamız için.
Ela doğduğunda hediye çok güzel bir ayıcık geldi. Ama tüylü ve ellediğimde tüyleri elime geliyordu. Daha çok minikti, yatağının bir yanına koydum, 3 aylığa kadar Ela'nın büyümesini izledi. Bir sabah Ela'nın sesiyle uyandım, yanına gittiğimde döne döne yatağın ucuna kadar gitmiş ve ayıcıkla tanışmıştı :) Avuçları ayının tüylriyle doluydu. Hemen alıp ellerini yıkadım. Tabi ben görene kadar tüyleri yutmuş da olabilir. Boğazına kaçabilirdi ucuz kurtardık...
Bebeğiniz 6. Ayındaysa;
Tüylü oyuncaklar en az 1 yaşından sonra verilmeli.
Sert plastikten yapılmış oyuncaklar en az 2 yaşından sonra verilmeli. Hele de diş çıkaracağı zamanlardaysa her şeyi ağzına alıyor, damaklarını sert kenarlarla çizebilir ve acıtabilir.
Köşeleri keskin, sivri, çok parçalı, parçaları çıkabilen oyuncaklar verilmemeli.
Küçük oyuncaklar yutma tehlikesi olduğu için verilmemeli.
Ben yine size "Joker" mağazasını önereceğim. Orda satış temsilcilerinden 6 aylık bebeğe göre olan her oyuncakla ilgili bilgi alabiliyorsunuz. Şu sıralarda çıngıraklı, dönen, hareket eden diş kaşıyabilecekleri oyuncaklardan hoşlanıyorlar:)

3.09.2007

Sıcak Havalara Dikkat!

Bundan önceki bir yazımda sıcaklarda bebeğimi nasıl uyuttuğumu yazmıştım. Tabi sadece uyumakta zorlanmıyor minikler; vücudunda her yerini bir anda isilik kaplayabilir ya da pişik olabilir.

Bu sıcaklarda her altını açtığımda mutlaka belden aşağısını yıkıyorum, kurulayıp pişik kremini sürüyorum. Bunu mutlaka siz de yapın. Bir kaç dakikanızı alır ve bebeğinizin poposu pişik olmaz. Bübchen ürünlerini tavsiye ediyorum. Bana da ablam tavsiye etmişti. Özellikle pişik kremini öneriyorum, çok kolay sürülüyor.

Her sabah uyandığında yüzünü ellerini ayakları yıkayorum. Büyüdüğünde "yüz yıkama" alışkanlığı edinmesi için bunu artık her gün yapmaya çalışıyorum. Gün içinde de sık sık tekrarlanırsa ya da silinirse isilik olmaz.

Gıdığı en önemli yeri. Boğum boğum olduğu için arada bir silip pişik kremi sürerek rahatlatmalısınız.

Diz kapaklarının arkasındaki boğumlar, koltuk altları, dirseklerinin içi hep kontrolünüzde olmalı. Buralara da rahatlıkla pişik kremi sürebilirsiniz.

Eğer bunları bir gün yapmayın hemen pişiyor ve kızarıyorlar, mutlaka canları da acıyordur. İhmal etmeyin...

1.09.2007

Annelik




Piyale Madra'nın eline sağlık . Radikal Gazetesi'nde görür görmez bu karikatürü sizinle de paylaşmak istedim.



Anne olduğumuz ilk günden itibaren çocuklarımız için yaşıyoruz ve bazen kendimizi kaybediyoruz. Benim annem ve babam aynen öyle yaptılar, bizi büyütmek ve okutmak için kendilerini bize adadılar. Şimdi de torunlara... :)



Tabi çocuklarımızdan sevgimizi, ilgimizi eksik etmeyelim ama kendimizi de unutmayalım. Onu arada bir yakın akrabalarla bırakıp eşimizle sinemaya gidelim örneğin :) Ben şimdiye kadar yapamadım ama umarım bir iki aya kadar yapabilirim....