23.07.2009

Halı Arıyorum!

comfyfurni8dm
Salonumuzdaki duvardan duvara halının yerine parça halı kullanmaya karar verdik.

Neler yapmışlar neler! Halı endüstrisi ne kadar ilerlere gitmiş.

Ben duvardan duvara halı kullandığım için pek takip edememişim.

Bir halı araştırması yapayım deyince bakın araştırma aldı başını nerelere gitti.

Yeni nesil halı örneklerine bakmak ister misiniz?

Yerli halılardan Royal Halı 3 boyutlu halı yapmış. Show roomlarında da sergiliyorlar. Yukarıdaki halıdaki 3 boyut ise tam Avrupalı.

Koleksiyon'un halı ve kilimlerinin tasarımları, geleneksel formların modern hali.

hali Royal Halı

__AYBASTI_3 __AYDALI QUARTZ_3Koleksiyon

nani1 nani2 Nani Marquina (Folk Halı)

nani3 nani4 Nani Marquina (Folk Halı)

ikea1 ikea2Ikea

ikea3 Ikea

Hepsi birbirinden güzel. Sanırım ben yine Ikea'yı tercih edeceğim. Sizce hangisi güzel?

Mecidiyeköy Pazarı Taşındı

images
Yıllardır Mecidiyeköy'de kurulan halk pazarı, artık Kore Şehitleri Caddesi'ne taşındı.

Her Pazar günü gidiyor ve birbirinden taze sebze ve meyvemizi alıyorduk. Hele sabah saatlerinde gidersek çok daha rahat alış veriş yapabiliyorduk. Cadde geniş olduğu için karşılıklı tezgahların arasında kalan koridor da genişti. Buna rağmen günün ilerleyen saatlerinde kalabalıktan ilerleyemeyecek duruma gelirdi.

Duyduğuma göre Mecidiyeköy'deki esnafın şikayeti ve trafiği ektiliyor gibi sebeplerden pazarı Kore Şehitleri Caddesi'ne taşıdılar. Geçen Pazar günü yeni yerine kurulmuş. Gitmedim ama eski yerindeki gibi olmayacağı aşikar.

Zira şimdi de burdaki esnaf şikayetçiymiş. Hatta en önemlisi yangın çıksa çıkılacak bir yer kalmamış ve pazarcıların kullanacağı ne bir su kaynağı ne de bir tuvalet varmış. Bir de caddenin darlığı sebebiyle rahat yerleşememişler.

Niye böyle bir karar verildi bilmiyorum ama günümüzde devlet adamlığının anlamı ve içeriği değiştiği gibi belediyecilik anlayışı da değişti. Artık halka değil kişiye önem veriliyor.

Çocuklar ve Havuz Enfeksiyonları

havuz enfeksiyonu
Geçen yıl yaz tatiline gittiğimizde kızım 16 aylıktı. Gittiğimiz yerde hem havuz hem de deniz vardı. Biz tabiki denizi tercih ediyorduk. Çocuk havuzunda kaydıraklar vardı, oradan babasıyla kayıyor havuza düşecekleri sırada kucağımıza alıyorduk. Ela çok eğleniyordu.

Bu yıl tatilimizde 2.5 yaşında olacağından, kaydıraktan öyle komik bir şekilde kaymak isteyeceğini sanmıyorum.

O da diğer çocuklar gibi kaymak hatta havuzda çok kalmak isteyecek.

Ama havuzdan alabileceği enfeksiyonlardan o kadar korkuyorum ki!

Hiç yere çocuğa antibiyotik verilecek ve tatil keyfi yarıda kalacak.

Bu sebepten değişik kum oyuncaklarıyla denize teşfik etmeye çalışacağız.
Ama havuza girmek istediğinde ise nelere dikkat etmek gerektiğini araştırdım.

Bakın havuza girerken nelere dikkat etmek gerekiyor:


Criptosporidyum, Giardia, E. Coli ve Şigella gibi dışkı yolu ile bulaşabilecek ateşli ishallere yol açan mikroplar havuz suyunu kaza ile yutma sonucu hastalıklara yol açabilirler.

Klorlama sonucu mikroorganizmaların büyük bir kısmı yok edilebilmekle birlikte, bazı mikroorganizmalar klora dirençlidir.

Ayrıca klorun mikroorganizmaları yok edebilmesi için zamana ihtiyaç vardır. Tüm bu nedenlerle kendinizi ve çocuklarınızı havuzdan bulaşabilecek hastalıklardan korumak için bazı önemli tedbirleri titizlikle uygulamanız ve başkalarının da uyguladığına dikkat etmeniz gereklidir.
• Çocuğunuzun veya kendinizin ishal durumu söz konusuysa havuza girmeyin.
• Havuzda su yutmamaya veya ağzınıza su almamaya dikkat edin.
• Yüzmeden önce duş alın ve tuvalete gittikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayın.
• Çocuklarınızı belli aralıklarla tuvalete götürün.
• Çocuğunuzun altını tuvalette değil havuz başında değiştirin.
• Çocuğunuzun altını sabunlu su ile yıkayın.

• International Hospital kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Erhun Şerbetçi de yazın çok görülen, havuzdan ve denizden kaynaklanan dış kulak enfeksiyonlarına dikkat çekerek şu bilgileri veriyor:"Öncelikle kulaklarına tüp takılan çocukların kesinlikle havuza girmemeleri gerekiyor. Ya da başlarını sokmamaları lazım.

Bakımı yapılmayan havuzlarda dış kulak yolu enfeksiyonlarının ortaya çıkma riski yüksektir. Enfeksiyona bağlı olarak bazen çok şiddetli olmak kaydıyla kulak ağrısı, dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı, tıkanma ve duyma sıkıntısı görülür. Bazen hasta bu belirtiler ve ağrıda şiddetlenme nedeniyle çiğneme bile yapamayabilir. Bu durum mutlaka kulak burun boğaz uzmanına başvurmayı ve ilaç tedavisini gerektirir.

Havuz veya denize girerken vazelinli veya gliserinle yağlanmış pamuk tıkaçlar çoğu kez en etkili yöntemlerdir. Havuz suyundaki klor, özellikle alerjik çocuk ve erişkinlerde burun tıkanıklığı ve sinüs alerjisi belirtilerinin artmasına yol açabilir. En temiz havuzlarda bile dış kulak enfeksiyonunun görülme riski var. Deniz suyunda ise bu risk, yok denecek kadar az. Tercihi denizden yana kullanmakta, ayrıca sinüzit ve nezle iken havuz ve denize girilmemesinde fayda var."


Havuza girerken ve havuzdan çıkarken alınacak önlemler:


  • Havuza girerken kesinlikle duş alınmalı ve belli antiseptik solüsyonlarla (enfeksiyon önleyici sıvılar) ayaklar yıkanarak, ayaktaki cilt ve mantar enfeksiyonlarının bulaşmasına karşı önlemler alınmalıdır. Ayaklardaki ve ciltteki mantar enfeksiyonları, cinsel organa temas eden su ile birlikte bu bölgede de mantar oluşumuna sebep olabilir. Özellikle çocuklar erişkin havuzlarını kullanıyorlarsa, havuz kullanımı ile ilgili kurallardan haberdar edilmeli ve kontrol edilmelidir.

  • Havuz suyu yutulmamalıdır.

  • Kulak enfeksiyonlarına karşı, kulak tıkaçları kullanılmalıdır.

  • Göz enfeksiyonlarına karşı, gözlük ve maskeler kullanılmalıdır.

  • Ciltte sıyrık ve kesik alanları varsa, mümkünse denize veya havuza girilmemeli; değilse, yüzme sonrasında temiz su ve sabunla cildi birkaç kez yıkamalıdır. Havuzda veya kenarında yiyecek yenmemeli ve sigara içilmemelidir.

  • Hijyen şartları yerinde olmayan havuzlar ve lağımlar ile kirletilen denizler sağlık için büyük bir tehdit oluşturuyor. Özellikle virüslü dışkı ile kirlenmiş enfekte sular yoluyla bulaşan Hepatit A virüsü, yazın riskli bir ortam oluşturuyor. Hepatit A virüsünün yayılımında en önemli rolü oynayan çocuklar, aynı zamanda hastalığa yakalanma konusunda en fazla risk altında olan grup.

  • Küçük çocuklar tuvalet temizliğine yeterince dikkat edemiyorlar. Ayrıca çevrelerinde ellerine geçirdiği her şeyi ağızlarına götürebiliyorlar. Bu sebeple küçük çocuklar Hepatit A enfeksiyonuna daha kolay maruz kalıyor ve hastalığın büyük çocuklara ve yetişkinlere bulaşması açısından tehlike oluşturuyorlar.


Sadece çocukların değil yetişkinlerin de havuza girerken çok dikkat etmeleri gerekiyor.

Tüm detaylar için bu siteye bakabilirsiniz.

Bebek Parkı

bebek parkı2
Kızımın "büyük parka gidelim" ısrarlarına dayanamayıp çantamızı uzun yolculuğa hazırlayarak çıktık yola. Benim de çok sevdiğim Bebek'e gittik. Ela yokken eşimle hafta sonları sahile yürüyüş yapmaya giderdik. Şimdi de kızımla gidiyoruz.

Esentepe'den yeşil otobüse binerek Etiler'e gittik. (orta kapısı bebek ve özürlü arabası için) Otobüse binerek bir yere gitmek Ela için çok heyecanlı oluyor.

Önce Akmerkez'e son haline bakmak için uğradık. Sonra da taksiyle Bebek Parkı'na gittik. Türkan Sabancı geçen yıl yeniledi bu parkı ve daha da güzel oldu. Çocuk parkının çevresinin korunaklı olması kedi köpeklerin gece girip içeriyi pisletmesini önlüyor. Bu da çocukların oynadığı alanların biraz daha sağlıklı olmasını sağlıyor.

Ela parkta çok iyi vakit geçirdi. Yaşıtlarına göre yapabildiklerini karşılaştırmamak için kendimi zor tuttum :)

ela bebek parkında

Deniz kenarına gidip taş atmak ve dondurma yemek yapılması gerekenler arasında.

bebek parkı1

Parkın genelinde görevlilerin olması sizi rahatlatıyor. Ne pisleniyor ne de kural dışı hareketler oluyor.

Ve sadece keyif için yanında yem getirmiş bir amcayla beraber dakikalarca güvercinleri besledi. Bu durum onu öyle mutlu etmiş olacak ki; sonrasında "teşekkür ederim dedesi" deyip amcayı kolundan öptü.
bebek parkı3
Tabi gitme vakti yaklaşınca, bir çocuk olarak kum havuzuna girip baştan aşağı kendini kum yapması gerekiyordu. Yaptı da. Benim buna itiraz etmeyeceğimi bildiği için diğer çocuklardan daha rahattı.

ela bebek parkında2

Eve yine aynı taşıtlarla döndük ve Ela çok güzel bir gün geçirmiş oldu.

Hafta sonu İstanbul'da nerelere gidebililiriz diyorsanız;

İstanbul'da Çocukla Hafta Sonu yazıma ve Yıldız Parkı yazıma bakabilirsiniz.

Cemile Kitap Serisi

cemile-19_tn
Ne çok seviyoruz bir bilseniz!

Ela 28 aylık, 2 ay önce Cemile'yle tanıştık. "Cemile Parkta" ve "Cemile Oyuncaklarını Paylaşmak İstemiyor" kitaplarını aldım.

"Cemile Parkta" kitabı kısaca yardımlaşmayı diğeri de paylaşmayı anlatıyor. Tam kızımın yaşına göre.

İlk okuduğumda, Ela'nın gözü parkta Cemile'yle arkadaşı Kerem'i aradı:) Kendiyle o kadar özdeşleştirmiş ki!

Şimdi de uyumadan önce okumamı istiyor.

Kızım oyuncağını arkadaşına vermek istemediğinde, yanına gidip; "ama bak Cemile'yi hatırlıyor musun, o arkadaşlarıyla paylaşıyordu değil mi?" diyorum.

İkna etmemde çok faydası oluyor Cemile'nin:)

cemile_boyama2_tn

Boyama kitapları da var. Ela sulu boya yapmayı çok sevdiğinden bir tane de ondan aldım. Ben D&R'ı tercih ettim ama her kitapçıda bulunabiliyor.

Yazarı ve resimlendiren Belçikalı. Hikaye basit ne net anlatılıyor ama çeviride bazen çok uzun ve devrik cümleler kullanılmış. Cümleleri değiştirerek anlatıyorum.

Cemile serisini tavsiye ederim.

Çocuklar ve Empati

elavearkadas
Bu sabah okuduğum ve sizinle de paylaşmak istediğim bir yazı var.

Çocuklarımıza empati yapmayı öğretmekle ilgili.

Biz şu sıralarda herşeye "o benim" diyen, oyuncağını arkadaşıyla paylaşmak istemeyen 28 aylık kızımla bu mücadeleyi veriyoruz. Yaşı gereği böyle yaptığını biliyoruz ama yine de "sana öyle yapılsa hoşuna gider mi?" gibi telkinlerde bulunmayı da ihmal etmiyoruz.

Bakın psikolog Serap Duygulu ne diyor:

Çocuklara empati duygusunu verebilmek

Yine temel kural ailedeki bireylerin empatik ilişkiler kurabiliyor olmalarıdır. Hayatın içinden örneklerle çocuğa başkalarının duygu ve düşüncelerine duyarlı olma konusunda örnek davranışlar sunulmalıdır. Ayrıca bazı küçük uygulamalarla da desteklenmelidir.

• Kitap okumak ve kitaptaki kahramanların duyguları,yaşadıkları üzerine konuşmak.

• Televizyon ya da film seyrederken de benzer konuşmalar yaparak çocuğun aktif bir izleyici olmasını sağlamak.

• Ailedeki bireylerin ve çocuğun çevresindeki insanların olumlu yönlerinden söz etmek.

• Çocukların kendi aralarındaki tartışma ve kavgalarında taraf tutmadan duygularını ifade edebilmelerine ortam hazırlamak.

• Mümkünse bir evcil hayvan beslemelerini sağlamak.

Yapılan araştırmalar empati becerisinin model alma yoluyla kazanıldığını kanıtlamış durumda. Karşısındaki insanın duygularına ve düşüncelerine saygı duyabilen, kendini onların yerine koyabilen çocuklar yetişkin bir birey olduklarında da diğer insanlara karşı daha duyarlı ve sorumluluk sahibi oluyorlar.

Empati ne kazandırır?

Araştırmaların ortaya koyduğu sonuçlara göre, yaşa ve cinsiyete göre empati duygusu farklılıklar gösteriyor. Bu yönü desteklenerek yetiştirilmiş çocuklarda:

• Empati kurma becerisi arttıkça şiddete olan eğilim azalıyor.

• Kız çocuklar bu beceriyi daha erken yaşlarda kazanıyorlar ve başkalarının duygularına karşı daha duyarlılar.

• Empati çocukların sahip olabileceği en önemli değer olarak ön planda olmalı,çünkü çocuklara genel bir olumlu bakış açısı kazandırıyor.

• Sadece olumsuz duygu durumlarına karşı duyarlı olmayı değil,olumlu ve başarılı sonuçları da takdir etmeyi ve başkalarının mutluluklarını paylaşmayı öğretiyor.

• Çocuklara "ben onun yerinde olsaydım,ne hissederdim?" sorusunu kendisine sorarak yanıt aramayı ve bir diğerinin gözünden durumu değerlendirmeyi öğretiyor.

• Bütün bir hayata,olaylara,insanlara ve kendisine farklı pencerelerden bakma becerisini kazandırıyor.

• Başka insanlara yardım etme duygusunu,acıma ve şefkat duygusunu geliştiriyor.

Ayrıca bilinen bir diğer özellik müzik eğitimi alan çocuklarda bu duygunun diğer çocuklara göre daha gelişmiş olduğudur..O nedenle çocukların ilgi ve yeteneklerine göre desteklenmeleri de bu beceriyi kazanmaları yönünde en güçlü motivasyondur.

Kaynak: www.anneyiz.biz