29.01.2009

Bebeklerde Gece Ağlama Nöbetleri (Krizleri)


Kızım 22 aylık oldu. Ağlama nöbetlerinde bugün 4. günümüz.

--İlk gece saat 01 gibi uyandı, gözü kapalı durmadan ağlıyor, kucağımda gezdirirsem susuyordu. Yatırdığımda yine uyanıp ağlamaya başlıyordu. Bir türlü geçmeyen soğuk algınlığı hastalığının devamı sanıp, kulağını da tuttuğu için ağrı kesici verdik.

--İkinci gece yine 01 civarında ağlayarak uyandı. Bu ağlaması daha değişikti. Çığlık atarak ve kucağımdan kendini atarak ağlıyordu. Yere bıraktım, kendi haline ne yapacak bakalım diye. Kendini ordan oraya savurup çılgınca ağladı.

Bebeğimi bu şekilde görmek hem benim hem babası için çok zordu.

Çünkü ağlayarak birşey istemeye alıştırmadığımızdan, isteklerini göstererek, söyleyerek ifade ettiği için, çıldırasıya ağlamasını görmek çok yıprattı bizi.

Biz hala, antibiyotik kullanmamıza rağmen geçmek bilmeyen soğuk algınlığına yoruyor, çocuğa ağrı kesici, öksürük şurubu gibi ilaçlar veriyorduk.

--Üçüncü gece de aynıydı. Ela'nın bu şekilde ağlama sesini hiç duymadıklarından, apartmandan merak edip gelip soranlar oldu.

Sabah uyandığımızda eşimle bir çocuk psikoloğuna gitmeye karar verdik.

Alanur Özalp'ı telefonla aradık, aynı güne randevu aldık.

Şimdi tüm çocuklarda olabilen bu ağlama krizleriyle ilgili çok önemli notlar okuyacaksınız.

Umarım bizim bu konuyla ilgili tecrübelerimizi okuyan anne babalara yardımcı olmuş oluruz.

Kızım yaklaşık bir aydır soğuk algınlığı hastalığını üstünden atamamıştı ve hep öksürdüğü, burnu tıkandığı için emziğini ağzında tutamıyor, çıkarıyordu. Ben de yatmaya götürürken artık emziği yanıma almamaya başladım. Hatta belki bu hastalığın iyi yanı da böyle kendi isteyerek emziği bırakmış olur diye düşündük.

Böyle düşünerek hata etmişiz. Bu emziksiz olmak krizi tetiklemiş.


  • Psikolog bize, bu ağlama nöbetleri alışkanlık yaratır ve çocuğunuzun huyu değişir, siz bile tanıyamazsınız dedi. Bu sebepten 10 gün, yatarken yarım doz sakinleştirici vermemizi öneredi. Bu saat 01'de uyanmasını önleyecek ve emziksiz uyumaya alışmasını sağlayacaktı. (İlacın adını vermem doğru olmaz. Zaten çocuk doktorunuza da danışarak almalısınız.)


Bebeğe iki şeyi bir arada uygulamamak gerekiyor. Yani hastayken emzikten kesmeye çalışmak gibi ya da diş çıkartıyorken tuvalet eğitimi vermek gibi.

  • Ama yapılmış bir uygulamadan da geri dönmemek gerekiyor.



  • Evdeki emzikleri yok edip tekrar görmesini engellemek gerekiyor.



  • Gece bir kez süt içmek için uyanmasıyla ilgili de:


Yatarken yani 20:30'da süt vermek yerine, 23-24 sularında süt içirmek, sabaha kadar da süt vermemeye çalışmak olabilir dedi.

  • Bebek odasında hiçbir şekilde ışık olmaması gerekiyor.



  • Gece uyanınca yanına gittiğinde, hiç konuşmadan sırtını sıvazlayarak uykuya geçmesi sağlanmalı diye de ekledi.


Dün akşam kızımı yatırırken "emjik" dedi. Demekki gerçekten gece onun rüyasını görüyor, kalktığında bulamayınca da krize girip ağlıyordu. Zira bu sabah 06.30'da uyanıp yine aynı şekilde ağladı. Artık sabah olduğu için uyandırdım ve farklı şeyler göstererek, karın yağdığını göstererek dikkatini dağıttım.

Bu gece 4. gecemiz olacak. Psikoloğumuz bir hafta sonra bu işin tamamen biteceğini ve gece emziksiz uyumaya alışacağını söylüyor.

Anneler babalar, bebeğinizin bu tarz ağlama nöbetlerine lütfen hemen müdahale edin. Psikoloğa gitmek ve bilgi almak, sizin ve bebeğinizin hayat standardını yükseltir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba benimde 18 aylık bir kızım var. Aynı sorunları bizde yaşıyoruz yaklaşaık 10 gündür. Çoçuk doktorumuza danıştık ama herangi bi ilaç vermedi sabırlı olun bekleyin dedi ama sabredilecek gibi değil.
Sizin psikoloğnuza ulaştım ama ücreti çok pahalı geldi.Şuan ne yapıcamı bilemiyorum tam olarak.bu konuda önerebilecek başka bilgileriniz varmı acaba

... dedi ki...

Merhaba
İnanmak sizin için şu anda çok zor biliyorum ama gerçekten geçiyor. O ağladığında yanında durun ama müdahale etmeyin. Yoksa iyice çıldırıyor. Öyle ağlayacak ve sonra sakinleşecek. Malesef sadece izlemek çok çok zor oluyor. Biz ilaçla uyumasına devam etmesini sağladık. Ama ilaç vermeden de atlatabilirsiniz.
Sevgiler ve kolay gelsin...