18.09.2007

Bebeğin Gece Uyuması

Bebekler doğduğunda, doğal olarak anne karnı sıcaklığı ve hissi isterler. O yüzden yeni doğanların kocaman karyolada değil de daha küçük beşiklerde uyuması onları rahatlatır. Eğer karyola gibi geniş bir yerde uyuması gerekiyorsa yanına havluyla destek yapabilirsiniz. Sanki annesinin kucağında uyuyormuş gibi.
Bize Ela'nın ikinci haftasında "anne karnı sesi" çıkaran bir oyuncak hediye edilmişti. Çok başarılı 9 ay boyunca duyduğu o kalp sesini, uyurken yanına koyduğumda rahatlıyordu :)Tabi 1 aydan sonra bunu istememeye başladı.
Beşiklerin çoğunun sallanma özelliği de var. Çok hızlı olmamak kaydıyla sallaya sallaya da uyutabilirsiniz.
Ben de bu beşiklerden almıştım ama benim kızım sallanmayı hiç sevmedi. Hatta sallanınca uyumuyordu. Sanırım beşiğin altı çok kalın olmadığı için ona güven hissi vermemişti. Ben de büyük karyolasını kurdum ve onda yatırmaya başladım.
Bazı anneler geceleri, bebeği beşiği ile kendi yatak odalarına alıyorlar. Bunu doktorlar da öneriyor. Ama belli bir zaman sonra kendi odasına alıştırmak zor olabilir.
Ben Ela'nın odasına bir yatak koyup orada yattım. Gece uyanır uyanmaz emzirip gazını çıkarıyor ve hemen yatıp dinlenebiliyordum. 3 ayından sonra yavaş yavaş kendi yatağıma gitmeye başladım.
Yani kızım, 10 günlükten itibaren büyük karyolasında ve kendi odasında uyuyor.
Geçenlerde çok hastalandım ve tembellik yapıp gece kızımı uyandığında yanıma aldım. Bu ona da çok iyi geldi ve annenin yanına gelmeye alıştı. Tabi buna alıştırmak bebek için kötü bir alışkanlık. Kendi uyumaya alışırsa onun ilerdeki hayatı için de iyi olacaktır.
Diğer gece biraz uğraşıp yanıma almadım. Tabi zor oldu ama yine yatağında yatmaya alıştı kızım.
Size tavsiyem, odanıza aldıysanız 3. 4. aylarda odasına alıştırın. Hatta ağlamadan uyanmışsa hemen almayın, biraz yatağında vakit geçirsin, kendi kendine kalsın. Sonra alın. Yatağında ona eşlik edecek bir uyku arkadaşı da verebilirsiniz.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ewet aslında haklısınız ama içimizde el vermiyor odasında yatırmaya...her an yanımda olsun istiyorummm.