24.11.2007

Çocuklarda Egzama

Konuk Anne: Aslı Gürsan
21 aylık olana kadar kızıma anne sütü verdim. Tüm emziren anneler bilirler ki bu dönemde bebekler diğer içeceklerle ve de inek sütü ile pek ilgilenmiyorlar. Herhalde 15 ay civarında ufak ufak inek sütüne alışsın diye kızıma inek sütü içirmeye başlamıştım.
Bir süre sonra bileklerinde ufak kızarıklıklar çıktı. Tabi içtiği süt çok az ve hergün olmadığı için ben onunla bir bağlantı kuramamıştım. Bu kızarıklıkları kaşımaya başlayınca onu bir dermatologa götürmeye karar verdik.
Eylül’ün doğduğundan beri cilt hassasiyeti olduğunu anlattık ve yün alerjisi veya deterjan alerjisi olabilir teşhisi ve bir pomatla doktordan ayrıldık. Aradan bir süre geçmesine rağmen kollarındaki kızarıklıklar geçmedi. Zaman zaman azalıyor zaman zaman artıyordu.
Bu arada anne sütünden de kesmiştim.
Eylül’ü bu sefer kendi çocuk doktoruna götürdük. Nemli tutmamızı kuruluktan olabileceğini söyledi.
En sonunda 22 aylıkken Muğla’ya gittik ve orda Eylül’ün "alerjisi" sıcağında etkisiyle patlak verdi. Bileği, elinin üstü, dirsek içleri ve az kalsın diz içlerine yayılmak üzereydi. Kırmızılıkların üstünde kabarıklıklar, kaşıdıkça kabuk bağlıyordu.
Eylül’ü Marmaris’te çocuk doktoruna götürdük. Görür görmez bana; ‘saman nezleniz var mı?’diye sordu. Evet vardı.
Derhal gıda rejimine iki adet alerji ilacına ve kortizonlu kreme başladık. Gıda rejiminde ilk 15 gün süt, yumurta, sosis, salam, şeker, kola (ki bu son dördünü zaten yemiyorduk) domates, çilek, çikolata, gofret yasaktı.
İlk sabah kahvaltıda çok zorlandık, şaşırdık sonra öğle yemeği neyse insan her şeye adapte oluyor.
1.haftanın sonunda bütün sıkıntılar bitmiş eller, kollar tertemizdi. Tedavinin devamında; tek tek gıdaları denemek vardı.
Sütle başladık ve 2 saat sonra kızarıklık tekrar göründü :(

Hastalık: Egzama ( Atopik Dermatit )
Çok üzüldüm ve zor günler geçirdim. Süt alerjisi illa bağırsak bozukluğu vs ile olmuyor bu şekilde de reaksiyon verebiliyormuş.
Yaptığımız rejimi bir daha ki yazımda anlatacağım.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

meraba benim oglumda şuan 5 aylık ve 1 ay öncesi alnında gıdışında başladı dr mantar dedi ilaç verdi denedik arttı bi digeri alerji dedi ilaç kullandık arttı bi digeri ter bezi çalışmıyor dedi o da olmadı en son egzama dedi bi karışım verdi geçer gibi ldu hergün tekrarlıyor sönüyor degişiyor

Neslihan Toker dedi ki...

en ıyısı bence her zaman kendı cocuk doktorunuza devam edin.
Konuk Anne Aslı Gürsan