30.08.2007

Bebek Yastığı




Çok aradım ama bu kadar küçüğünü bulamadım. Yastıklar hep standart ölçüde.
Kızım mama sandalyesine yeni yeni oturduğu için arkasına ve altına minik yastık destekler gerekiyordu.
Dolabını toplarken bir iki kere giydiği ve tombul bacakların artık sığmadığı tulumlarını gördüm. Aklıma onları yastık yapmak geldi. Çok da şeker oldu.
"Bir malzemeye ikinci hayat şansı"
Yapımı çok kolay. Düz bir dikdörtgen olacak şekilde alttan ve üstten kestim, diktim. İçide aynı büyüklükte başka bir kumaş geçirdim onun içini elyafla doldurdum. Böylece dikişlerden kaçabilecek elyafları engellemiş oldum.

30 Ağustos Zafer Bayramı


Bize bu günleri, armağan eden tüm şehitlerimize ve atamıza teşekkürler....

28.08.2007

Sıcak Havalarda Bebek Uyuması

Bu yılki yaz aylarını sanırım hiç birimiz unutmayacağız. Biz İstanbul'da % 80'lere varan nemden ve aşırı sıcaktan kavrulduk. 40-42 dereceyi gördük. Büyük insan olarak, bu kadar etkilenirken bebeklerimiz daha fazla etkilendiler.

Benim kızım bu sıcaklarda, mecburen sabah 11'den, akşam 18'e kadar evde kaldı. Dışarı sıcaklığı 32 ise ev 30 oluyordu. Doktoruna sorarak klima kullanmaya başladık. Ela'yı salonda kuytu bir yere alıp klimayı açıyorduk. Tam karşısına kesinlikle koymuyorduk. Hatta ayakta gezdiriyorsak klimayı kapatıyorduk. Ortalık biraz serinleyince çok hoşuna gidiyor, hareketlenmeye başlıyordu. Klima kapalı kalınca da hareketleri yavaşlıyordu.

Geceleri, dışarı biraz serinlese de evin içi o kadar çabuk serinlemiyordu. Ela'nın odası 28-29 derece oluyordu. Tabi bir bebek için çok sıcak. Aslında onlar için ideal oda sıcaklığı maksimum 24 derece. Ama nerdeee, biz 26'ya indirirsek çok seviniyorduk. Sadece atlet body giydirip üzerini örtmeden yatırıyordum. Yatağındaki cibinlik tülünü de tamamen kapatıyordum. (Tabi bir de sivri sineklerle mücadele var. Kocaman bir cibinlik aldım tavana asılan ve yatağı tamamen kaplayan. Çok memnun kaldım, herkese tavsiye ediyorum)

Mümkün olduğunca oda kapılarını kapatıp salondaki klima serinliğinin bebeğin odasına gitmesini sağlıyorduk. Hiç olmazsa nemi aldığı için biraz rahatlatıyordu. Gece arada uyanıp Ela'nın başını kontrol ediyordum, çok terlediyse siliyor rahatlatmak için havlusunu yavaş yavaş sallayıp serinlik yapıyordum. Emzirirken mutlaka başıyla kolumun arasına havlu koyuyordum, hem terlemesin hem de rahat yatsın diye. Elimdeki ıslak bezle ellerini ve ayaklarını siliyordum.

Sabaha karşı hava soğuduğu için, üzerine ince bir örtü örtüyordum. Tabi biraz gazı oluyordu o yüzden sabaha karşı emzirdikten sonra gaz ilacından veriyordum.

Yağmurların başlamasıyla hiç olmazsa nemin azalmasını umut ediyorum.

27.08.2007

Su Tasarrufu

Üç tarafı denizlerle kaplı, akarsuyu bol ülkemizde her nedense su kesintisi yaşıyoruz. Ve malesef yaşamaya da devam edeceğiz.
Yazın başından beri, "vatandaşlık görevi" olarak gördüğüm, su tasarrufu yapmaya başladık. Diş fırçalarken bataryayı kapatmanın, bulaşık makinasında bulaşık yıkamanın yanında, Ela'yı yıkadığımız küvetindeki suyu dökmeyip tuvalet suyu olarak kullanıyoruz.
Biz ailece üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Tabi tüm şehirlinin bunu yapması gerekiyor ki bir yerlere ulaşabilelim..!! Görüyorum yine hortumla araba yıkıyan, bahçe suluyan... "Benim yüzümden mi kesiliyor su" diye düşünüyorlar sanırım. Böyle boşvermişci düşünmenin hiç bir yarar sağlamayacağını, ilerde çocuklarımız bize öğretecekler.
Ben kızıma her konuda tasarruf yapmayı, kumbarada para biriktirmeyi, sonra biriken parayı bankaya götürüp yatırmayı ve bunun doğru; israfın yanlış olduğunu öğreteceğim. Zaten biz de Ziraat Bankası'nın demir kumbarasıyla büyümedik mi!!

24.08.2007

Bebeklerin Günlük Bakımı

İlk anne olduğunuzda yanınızda size destek olan birileri yoksa, işiniz gerçekten çok zor oluyor.
Ben ilk 10 günde annemle birlikteydim. Sonra evimize döndük ve zorluklar başladı. Herşeyi yaparak ve okuyarak öğrendim.
Ela ilk aylarında, sabah 7 8 gibi uyanıyordu. Uyandığında yatağının yanında oluyordum. Hem ağlatmamak için hem de kendini güvende hissetmesi için.
Aç olduğu için emziriyordum.
Gazını çıkardıktan ve iyice rahatladıktan sonra ılık suyla ıslattığım pamukla yüzünü,gıdığını ve ellerini siliyordum. Minik bebeklerin yüzünü yıkamak yerine pamukla silmek daha doğru.
Sonra biraz oyun...
O sıralarda iki saatte bir emiyor ve uyuyordu.
Gün içinde mutlaka en az yarım saat dışarı çıkartıyordum ve evi sık sık havalandırıyordum.
Akşam emdikten sonra uyuyor ve gece de sadece iki kez kalkıyordu.
Gün içinde kullandığım mendillerini değiştiriyor, emziklerini temizliyordum.
Ela şimdi 6. ayına girdi.
Uyku saatleri uzadı, oyun saatleri de.
Bebeğinizle gün içinde mutlaka oynayın. Değişik şeyler gösterin. Renkli, sesli, faklı dokulu..
Yine sabah kalktığında yüzünü pamukla siliyorum. Gün içinde de suyla yıkıyoruz, ellerini ve ayaklarını da...
Sabah emdikten sonra, arabasıyla parka çıkıyor, gezerek uyuyor. Bu sıcaklarda bebeği serinletmenin en iyi yolu bu. Uyandıktan sonra eve geliyor ve emekleme egzersizleri başlıyor. Tabi dişler de kaşındığı için arada bir dişlere biraz masaj yapılıyor. Gün içinde iki kez daha uyuyor. Akşam üzeri yine parka çıkıp geziyor. temiz hava alması çok önemli. Eve geldiğimizde iyice yorulmuş oluyor, oyun oynayıp emip uyuyor. Gece 02'de kalkıyor.
Çok sık kalkmaması için iyice doyurmanız gerekiyor. Ben o yüzden önce biberonla anne sütü veriyorum, sonra emziriyorum. Böylece hem çok içmiş hem de en son emdiği için rahatlamış oluyor. Size de tavsiye ederim.

22.08.2007

Bebeklerde Düşme Tehlikesi

Bebekler 3 aylıktan itibaren, tam anlamıyla "insan yavrusu" olurlar. Tüm insani duyguları hisseder ve hissettirirler. Kızar, sinirlenir, sever, sevmez, insan kullanır vs...Tabi bunların yanında büyür, güçlenir. Tekmeleri savurdukça kasların ne kadar kuvvetlendiğini anlarsınız.Artık sadece sırt üstü ya da yan yatmak istemez, yüz üstü dönmeye çalışır. Bunu 3 ayına girdikten sonra her an yapabilir.Kendi kendine dönmesi demek tehlike çanlarının çalması demektir.Artık yanlız bırakamazsınız, bırakmamalısınız.Alt değiştirme ünitesi kullanıyorsanız, bu aydan itibaren kullanmamalısınız. Bir anlık geri dönmeniz bile tehlikeli sonuçlar doğurabilir.Sallanan ana kucaklarına da dikkat edin. Biz, ufak bir düşme tehlikesi yaşadık. Kızımın hiç bir yerine birşey olmadı ama bir daha ana kucağını kullanmamaya karar verdik.Aslında 4. ayın sonuna kadar çok kullanışlı bir bebek eşyası. 3 kademesi var. 1. uyku seviyesi. Sallayarak uyutabiliyorsunuz. 2. ve 3. de daha dik oturuyor. Kızımın kafası ağır bastı, öne doğru oyuncağını almaya çalışırken ana kucağının dengesi bozuldu.Tabi telaşa kapılmamak gerekir. Evde her şekilde bebeğin başına kötü bir şey gelebilir. Paniye kapılmamak gerekir.Böyle birşey başınıza gelirse, bebek mutlaka korkmuştur, sakinleştirmeye çalışın. Bir yandan da şişen bir yeri var mı onu kontrol edin. Yüzünü yıkayıp rahatlatabilirsiniz. Kafa üstü düştüyse, bir müddet uyanık kalmasını sağlayın. Mutlaka sakin olun, yoksa bebek iyice korkacaktır.Biz, bu saydıklarımı yaptık. Şişen bir yeri yoktu, ayak hareketlerini izledik, gözlerini izledik. Bir durgunluk olmadı. Daha emin olmak için doktorunu aradık.Tavsiyem, yere serebileceğiniz, yumuşak ama aynı zaman da yüzüne çekmemesi için kalın bir örtü edinin. Bebeğiniz hep onun üstüne koyun. Rahatça oynatabilir ve gerektiğinde bir kaç dakika onu yanlız bırakabilirsiniz.

19.08.2007

Bebeklerle Tatil

Geçen hafta Cumartesi çıktığımız tatilden döndük. 1 Hafta 5 aylık bebeğimizle tatil yaptık?!:)
İtiraf edeyim çok zordu. Halbuki tatilden önce, kızımla bütün bir günü geçireceğim için çok heyecanlıydım, hem de dolu dolu 7 tam gün. Öyle de oldu, her anımızı beraber geçirdik, büyüklerimizin yardım önerilerini kabul etmeden 3 kişilik tatile çıktık.
Önce hazırlıklarımı nasıl yaptığımı anlatayım.
Tatile gitmeden bir kaç gün öncesinden götürmem gerekenlerin bir listesini yaptım. Bu liste oldukça kabarıktı.
İşte liste:
7 adet atlet body
7 adet kısa kollu body
bebek bezi
pantolon, elbise, bluz
patikli pijama
penye hırka, kalın hırka
penye pattaniye, kalın pattaniye
çorap, patik, şapka
mendil, kağıt havlu, önlük (bebeconfort'un bir kullanımlık önlükler var, mutlaka öneriyorum.)
emzik, biberon, yemek kabı, kaşık, cam rende vs..
süt sağma pompası
şampuan, lif
portatif yatak
havlu (hem banyo hem yatağı içi için)
oyuncaklar...
kanguru, bebek arabası, ana kucağı
ilaçlar
Bu liste bavul için. Bir de arabadayken yanınıza ayıracağınız kol çantanızda olması gerekenler var:
gölgelik
yedek üst giysi
yedek alt giysi
çorap
emzik
biberon
yemek kabı, kaşık
oyuncak
bebek bezi...
Evet saymakla bitmiyor, doğrusu arabanın %70'ini onun eşyalarına ayırdık, geri kalan kısıma da bizim naçizane eşyalarımızı koyduk.
Sabah çıkılabilecek en erken saatte çıktık. Kızım bir müddet sonra uyudu. Arabada uyumayı çok seviyor. Vapura binmeye yakın da acıktığı için uyandı. Yanıma aldığım armutu vapur sırası beklerken yedirdim. Cam rendesi bavuldaydı, kaşığıyla ezerek yumuşattım. Tek kullanımlık önlükler çok işime yaradı.
Vapura çıktığımızda tek düşündüğüm rüzgardan korumaktı. Kulaklarını kapatan bir şapka giydirdim ve esmeyen bir yerde oturdum. Siz de gittiğiniz yerlerde bebeğinizi özellikle klimalardan uzak tutun. Klima olan yerlere yapabiliyorsanız hiç sokmayın.
Vapur kıyıya yanaşırken yoğun egsozt dumanlarından kaçıp arabamıza bindik. 2-3 saatimiz daha kalmıştı. Yine yemek, yine uyku....
Otel odası standart çift kişilik odaydı, tabi Ela'nın yatağını kurduktan sonra odanın içinde biraz düzenleme yaptık. Ela'nın hijyenik eşyaları için saklama kapları götürmüştüm, çok işime yaradı.
Tüm tatil boyunca sabah 10.30'a kadar gezdirdik, akşam da 18'den sonra dışarı çıkabildik. O arada hep odada oynadık ve uyuduk.
Ela'ya deniz de havuz da yasak. Bu yüzden sadece bacaklarını soktuk.
Şimdi Gelelim 5 Aylık Bebekle Tatil Yapmanın Zorluklarına;
Başka bir yere giderek bebeğin kurulu düzenini bozmuş oluyorsunuz.
Hava değişikliğine alışması bayağı zaman alıyor. (İstanbul çok sıcak olduğu için gittiğimiz yerin esintisi ona iyi geldi)
Yol eğer uzunsa, çok huzursuzlanıp ağlayabilir.
İlk iki gece yatağına alışamıyor, sık sık uyanıyor.
Sabahın ilk saatlerinden akşam 20'ye kadar onun yemeği ve uykusuyla ilgilendiğiniz için kendiniz tatil yapamıyorsunuz. Sadece değişik bir yer görmüş oluyorsunuz, bir de o uyusun diye gezdirirken siz de yürüyüş yapmış oluyorsunuz:)
Şimdi de Gelelim 5 Aylık Bebekle Tatil Yapmanın Keyfine;
Eşiniz ve bebeğinizle doğumdan sonra uzun yola çıkmak çok keyifli.
Doğum yorgunluğu ve iş stresini, bütün tatil boyunca bebeğinize sarılarak onun güler yüzünü görerek atıyorsunuz.
Bebeğinizin değişik yerler görmesi zihinsel gelişimini sağlıyor.
Deniz havası ve güneş ona çok iyi gelir.
Gittiğiniz yerlerde bebeğinizin hemen dikkat çekmesi ve sevilmesi sizi gururlandırır:)

10.08.2007

Tatil Vakti

Özel sektörde hatta mimarlık sektöründe çalışanlar bilir, bir yıl boyunca "1 haftalık" tatilimizi bekleriz :) Benimki yarın başlıyor. Kızım ve eşimle sakin bir tatil yapacağız.
Gittiğim yere bilgisayar götürmüyorum. O yüzden yazılarımı 1 haftalığına yayınlayamayabilirim, kusura bakmayın. Bir hafta sonra görüşmek üzere...

9.08.2007

Bebekler ve Televizyon

Bu, çok önemli ve uzman tavsiyesi gerektiren bir konu.
Ben anne olmadan önce, arkadaş çevremden televizyonla ilgili hep "kurtarıcı" diye söz edildiğini duydum. Bebek yemek yemez ama televizyon açılır, özellikle reklamlar onun karşısında yemek yedirilir. Hatta reklam bitince kanallar aranır reklam bulunursa çok sevinilir...Çocuğu oyalamak çok sıkıcıdır, televizyonun karşısına oturtulur. Hiç olmazsa 15 dakika kazanılır. Bu, ebeveynlerin kolaya kaçma metodu. Kimse kusura bakmasın.
Televizyon çocukları agresif yapar, herşeyi 3 boyutlu değil 2 boyutlu algılar. 3. boyutualgılamakta zorlanır.
Ben;
*4,5 aylık kızıma, doktorunun önerisiyle meyve ve sebze yedirmeye başladım.
Her sabah kahvaltı masasına sandalyenin üzerine kızımı da ana kucağıyla koyuyorum. Biz yemek yerken bizi izliyor ve arada bir ona da kaşıkla elma ya da armut veriyorum. Onu -yemek masada yenir-e alıştırıyorum. Oyuncağıyla ya da herhangi bir şeyle oynatarak yedirmiyorum.
Saat 14'deki sebzesini de aynı şekilde yiyor.
O uyanıkken biz de televizyon açmıyoruz. Gündüz, bakıcısı sürekli müzik dinletiyor, sakin yavaş melodiler...
Ela'yı, en az 2 yaşına kadar televizyonla tanıştırmayacağız. Baby TV de dahil :) Kendiyle, ailesiyle, oyuncaklarıyla, kuzenleriyle ilgilenmesini ve tanımasını istiyoruz. Ve bunu herkese kesinlikle tavsiye ediyoruz.
4 aylıktan itibaren yemek alışkanlığını rahatlıkla verebilirsiniz çocuğunuza. Televizyonda reklam aramanıza, yoksa sinirlenmenize ve çaresiz kalmanıza hiç gerek yok.
Bu konuda benim tavsiyelerim ve ricalarım bitmez. Lütfen bir de bu sitedeki uzmanların tavsiyelerini okuyun.

6.08.2007

Bebeğinize Resim Çerçevesi



Bu çerçeveleri yapmak çok kolay.
Sade resim çerçecelerini satın alırsınız, üzerini istediğiniz tarzda süslersiniz.
Ben sedefi çok sevdiğim için, sedef düğmeler ve kurdaleyle yaptım.
Bir malzemeye 2. hayat şansı vermek, bana kendimi çok iyi hissettiriyor. Düğmeleri artık hiç giymediğim hırkamdan söktüm.
Önce kurdeleyi çerçeveye yapıştırım, sonra da düğmeleri kurdeleye. Bu sıralama önemli. 2. hayat şansı verdiğim malzemelerle çerçeve üretmeye ve sizinle paylaşmaya devam edeceğim. Öneririm....

Hamilelik Duygusallığı

Hamilelik öyle bir büyükiiii öyle bir büyükiiii anlayamaaazssııın aaaahhh...(deniz sekinin aşk şarkısını pek severim, buraya da iyi uydu)
Şaka bir yana hakikaten öyle bir büyüsü varki çocuk doğurduktan sonra insan tekrar hamile olmak istiyor. Çok ciddiyim, bunu her anne hissetmiştir.
İlk 3 aydaki baş dönmesi mide bulantısı bittikten sonra hamileliğin en güzel zamanları başlar.
Östrojen hormonu kat kat katlanarak çoğaldığı için size mutluluk verir. Aynı zamanda da karnınızdaki bebek sayesinde çok duygusal olursunuz.
Ben mutluluğu 7. - 8. aylarda yaşadım. Onun dışında hep endişeli ve çok duygusaldım, biri dokunsa ağlardım.
Herkes farklı geçirir hamileliği ama tek doğru var ki o da:
Moralinizi yüksek tutun, bebeğinizle ilgili hep olumlu düşünün.
Ve,
- Size mutluluk verecek, sakinleştirecek şeyler yapın.
- Strese sokacak ortamlardan ve kişilerden uzaklaşın. Çok yakınınız da olsa farketmez, bu dönemde siz ve bebeğiniz daha önemli.
-Bol bol yürüyüş yapın, müzik dinleyin, sevdiklerinizle vakit geçirin.
- Önceden yapmak isteyip de yapamadığınız şeyleri yapın. Örneğin bir müzeye ya da sergiye gidin.
Aman dikkat: "Hamileyim istediğimi yaparım" diye düşünüp, ne size ne de bebeğinize faydası olmayan yiyecek ve içeceklerden lütfen uzak durun.
Hamile eşleri beni duyuyor musunuuuuuzz....
Eşinize daha nazik ve anlayışlı davranın.
O şu anda gerçekte olduğundan daha kırılgan ve sevgiye muhtaç .
Yapabildiğiniz kadar sevginizi gösterin, elinden tutun, gezin dolaşın.
Gelecek bebekle siz de ilgilenin.
Mutlaka doktor kontrollerine siz de gidin.
Eşinize destek olun, onun olumsuz düşünmesine engel olun.
İşiniz çok zor kolay gelsin...

2.08.2007

Kız Bebeklere Süveter



Ne kadar güzel bir uğraştır bu örgü işi. İş stresine birebir.
Hamileyken bebeğime ördüğüm, çabuk büyümesi sebebiyle sadece 3 kez giydirdiğim bu süveter 2. kullanım için bir kardeş bekliyor. Hepinizin aklında olsun. Tanıdığınız kışa doğacak (yardıma ihtiyacı olan) kız bebek varsa, benim Ela'mın giysilerini seve seve yollarım. Çok da iyi olur.
Neyse gelelim konuya...
Bu süveter hepinizin bildiği saç örgüsü konseptli, kurdeleyi geçirdiğim yere tahmin edeceğiniz üzere ilik açtım.
Lastik yerine değişik bir uygulama yaptım, bunun nasıl yapıldığını anlatayım. Hazır bebek giysilerin alt kısmı böyledir.
Bir parmak kalınlığa kadar düz örgü örüyorsunuz, sonra bir sıra terz örüyorsunuz, ters örerken 7 adet örüp 1 kesin, öbür sırada üstünde artırınca bu görüntü oluşacak. Sonra 1 parmak kalınlıkta ördüğünüz kısmı içe katlayıp dikin.
Kolay gelsin.

Bebek Sahibi Olmak İstiyorsanız

Bebek, bazen zamanlı bazan de zamansız gelir. Size sürpriz yapar.
Eğer bebeğiniz olsun istiyorsanız;
Anne ve baba adayının ilk olarak doktora gitmesi gerekiyor. Jenekolog ve ürolog muayenesi sonucu bebek yapmanızda bir sorun olup olmadığı ortaya çıkarcak. Eğer sorun yoksa, folik asit takviyesiyle çalışmalara başlıyacaksınız:)
Tabi hemen istediğinizde de olmayacak, biraz uğraş vemeniz gerekecek. Ama size bu konudaki tek tavsiyem içinizi rahat tutun ve aklınızdan tamamen çıkarın. Günlük hayatınıza devam edin. Özellikle anne adayının "neden hamile kalamıyorum" diye strese girmemesi gerekir.
Eğer hiç bir sorun yoksa size de er ya da geç, nur topu gibi, güzeller güzeli bir bebek gelecektir.
Adet dönemlerinizde bir gecikme olduysa (en az 5 gün gecikmiş olmalı) "kan" testi yaptırın. Piyasada satılan idrar testlerinden daha doğru sonuç alırsınız. Onlarda gebelik gözükmesi için, en az 10 gün gecikmiş olmanız gerekiyor.
Kan testinin sonucunda HCG hormon değeriniz çook yüksek çıkacak. İşte hamilesiniz.....
Hamileliğinizin ilk günlerinde;