21.03.2008

Enfeksiyonu Önlemek İçin Yapabileceğiniz 3 Şey

Hasta








Bu gün kızımın doktor kontrolü için hastaneye gittik. Gayrettepe Florance Nightingale Çocuk Bölümü.
Sıramızı beklerken hepimizi çok ilgilendiren bir konunun broşürü gözüme çarptı. Sizinle paylaşmak için hemen aldım. Enfeksiyonla ilgili hepimizin bilmesi gereken çok önemli şeyler yazıyor:

ENFEKSİYON NEDİR?

Mikropların canlı dokuya yerleşmesi ve hastalık yapmasıdır.
Her enfeksiyon hastalığının farklı belirtileri olmasına rağmen genel olarak ateş, öksürük ve ishal gibi belirtileri vardır.

ENFEKSİYON OLUŞUMUNU NELER ETKİLER:

Bireyin yaşı, beslenme durumu, başka bir hastalığın olması (şeker, kalp, kanser gibi) ve şuurunun kapalı veya yatağa bağımlı olması bu etkenlerdendir.

ENFEKSİYON NASIL BULAŞIR:

Solunum yoluyla
Sindirim yoluyla
Enfeksiyonlu bir hastayla temasla
Cinsel ilişki ile bulaşır.

ENFEKSİYONU ÖNLEMEK İÇİN YAPABİLECEĞİNİZ 3 ŞEY:

1. Ellerinizi yıkayın


Enfeksiyon oluşumunda en önemli organ ellerdir.
Sabun ve sıcak su kullanın. Ellerinizi en az 15 saniye boyunca ovalayın.
Yemeğe dokunmadan veya yemeden önce ellerinizi yıkayın. Tuvaleti kullandıktan, çöpü çıkardıktan, bebek bezi değiştirdikten, para alışverişinden veya evcil hayvanla oynadıktan sonra elleriniz yıkayın.
Doktorlar, hemşireler, dişçiler ve diğer sağlık bakımı sağlayıcıları bir çok bakteri ve virüsle karşı karşıya kalırlar. Bu yüzden sizi tedavi etmelerinden önce ellerini yıkamaları konusunda uyarın.

2. Ağzınızı ve burnunuzu kapatın


Bir çok hastalık aksırık ve öksürükle bulaşır.
Aksırdığınızda veya öksürdüğünüzde mikroplar 90 cm veya daha fazla yol alabilir. Hastalandığınızda öksürüğünüzü kontrol etmeniz enfeksiyonun başlarında yayılmasını önleyebilir.
Mendil kullanın. Mendilleri evinizde, işinizde ve cebinizde yanınızdan ayırmayın. Kullanılmış mendilleri atmayı ve ellerinizi yıkamayı unutmayın.
Mendiliniz yoksa ağzınızı ve burnunuzu dirseğinizin kıvrımıyla veya elinizle kapatın. Elinizi kullandıysanız sonrasında hemen yıkayın.
Hastanede ve evde bulunduğunuz iyileşme sürecinizde, grip, nezle ve diğer bulaşıcı hastalığı olanların ziyaretine izin vermeyin.

Yakın temastan kaçının


Ateş veya bir bulaşıcı hastalığın diğer belirtilerinden rahatsızsanız evde kalın ve başkalarıyla gözükmekten kaçının. İşi veya okulu arayıp hasta olduğunuzu söyleyin.
Tıbbi tedavi almaya gittiğinizde, bekmeme odasındakilere bulaştırmamak için yapabileceklerinizi sorun.
Bu adımlar soğuk algınlığı, grip, nezle ve aşağıdaki hastalıkların yayılması önleyebilir.

* Zatürre

* Verem

* SARS

* Tüberküloz

* Boğmaca

* Su çiçeği

* Kabakulak, kızamık ve kızamıkçık

Tüm anneler adına bunlara ek olarak;


Biz büyükler hastalıkla bir şekilde mücadele edebiliriz ama minik bebeklerin bulaşıcı hastalığa yakalanmaları onları çok etkiliyor. En az 15 20 gün hastalıkları sürüyor. Minik bünyeleriyle; ateş çıkması, başlarının ağrıması, iştahsızlık gibi onlar için ağır belirtilerle mücadele etmek zorunda kalıyorlar.

LÜTFEN bir bebeğe yaklaştığınızda, hasta olmadığınızdan ve ellerinizin mutlaka temiz olduğundan emin olun.

Hiç yorum yok: