31.03.2008

Bebeğinizi Anne Sütünden Kesme

Doğumdan 1 ay sonra süt sağma pompası alarak, süt sağmaya başladım. Çünkü bebeğim 2.5 aylıkken işe dönecektim ve sütümü depolamak istedim.

İyi ki öyle yapmışım. İşe başladığımda buzdolabının derin dondurucusu süt doluydu. Onlar garantimdi ama ben yine de süt sağmaya devam ettim. İşte 2 kez, akşamları 22.00 civarında da 1 kez olmak üzere günde 3 kez sağdım. 4 ay böyle geçmişti. İş ortamında süt sağmak hiç de kolay değildi. "Birisi mi girecek", "telefon geldi" derken stresle süt sağıyordum. Evde de tam bebeğimi uyutmuş, yemeğimi yemiş, ortalığı toplamış, oturup dinlenecekken, süt sağıyordum. Daha çok gelsin diye havluları ütüyle ısıtıp göğsüme tampon yapıyordum.....

Bakıcı problemleri derken işten çıkıp evde bebeğime kendim bakmaya başladığımda, pompamı kutusuna koyup dolabın en ucra yerine kaldırmıştım.

Bunları geçen dün tekrar hatırladım:)

Benim özel bir durumumdan dolayı; bebeğim 1 yaşına girdiğinde doktorundan da onay alarak anne sütünden kesme kararı aldım.

Sütüm sınırda da olsa bebeğimi beslemiş her fırsatta emzirmiş ve onun geleceği için anne sütünden mahrum bırakmamıştım. Şimdi Ela için büyüme ve anneden kopma vakti gelmişti.

Peki bunu ben hıçkırıklarla ağlamadan bebeğimi ağlatmadan nasıl yapacaktım?

Doktoru, tuzlu su önerdi, kendi kendine bırakmasını sağlayacaktı.

Şunu biliyordum ki Ela daha da bilinçlenirse; ben bebeğime acıyıp sütten kesmekte çok zorlanırdım. Şimdi keserken de onu sinirlendirmeden, yavaş yavaş kesmeliydim.

DENEME:
Tuzlu su hazırladım göğüs ucuma sürdüm ve yatma zamanı geldiği için bebeğim emmeye yeltendi. Ağzına aldı, hiç yabancılık hissetmeden ya da şaşırmadan emmeye devam etti. Şaşıran ben oldum, oysaki tiksinmesini bekliyordum:) Başarılı olamadım.

1. GÜN:
Tuzu çok fazla suyu ise çok az koyup bir karışım hazırladım. Göğüs ucuma sürdüğümde beyaz bir tabaka ile kaplandı.

Yine uyku vakti, emmek için ağzını dokundurdu ve hemen çekildi. Şaşırmış ve yüzü ekşimişti. "Bu ne şimdi böyle yaaaa" der gibiydi. Bir kez daha denedi, ııığığğğ, bir kez daha.....

Hemen hazırladığım günlük sütünü verdim. Biberonun tamamını bitirdi ve uykuya daldı.

Kendimi çok kötü hissettim.

Akşam yatarken yine aynı metodla ve yine biberonu bitirerek uyudu.
Peki ya göğsümde kalan süt ne olacak? O kadar ağrı veriyor ki!!!!
Gece çok huzursuzdu, sürekli uyandı, bir kez emzirdim, uykudaydı ve sanırım yarım saat emdi:)

2. GÜN:
Öğlen uykusunda göğsüme aynı işlemi uyguladım, yine emmek istedi, tuzu algıladığında çok bozuldu, eliyle tuzu temirleyip bana yedirmeye çalışıyordu...Yine biberonla süt verdim ve uyuyakaldı.

Akşam yatarken artık emmeye yeltenmedi, sütünü içerek uyudu.
Gece çok huzursuzken bir kez emzirdim. Göüsümü görünce önce kafasını çevirdi, sonra hemen geri dönüp emmeye başladı.

3. GÜN:
Öğlen ve akşam emmeye yeltenmedi, gece bir kez emzirdim.

4. GÜN:
Gece de emmedi, uyandığında su verdim, uyuyakaldı.

Bugün 5. günümüz, ben yine emzirmediğim için mutsuzum ama büyüdüğünde; onun için kesmek daha zor olacak diye düşündüm.

Emziren anneler bilirler, emmeye başladıklarındaki yüzlerinin aldığı ifadeyi...,emdikten sonraki keyiflerini.....Kendimden koparmak çok zor oldu benim için.

Çok da moralimi bozmayıp, şimdi kızımla daha farklı şeyleri paylaşıp onlarla eğleniriz ve keyifleniriz diye düşünüyorum. Örneğin dün boya kalemleri aldım. Onun için daha erken ama benim çizdiğim bebeği çok sevip, defteri yanında taşımaya başladı:)

Annelere tavsiyem; sizin ve bebeğiniz için en doğru zamana karar vermeli, sütten kesme işlemine başladığınızda "kararlı" olmalısınız.
Bu bazı anneler ve bebekleri için 6 ay, 8 ay,12 ay, 24 ay olabiliyor.

SEVGİLİ TECRÜBELİ ANNELER....

ANNE SÜTÜNDEN KESME HİKAYELERİNİZİ YORUM OLARAK YOLLAYARAK, DİĞER ANNELERE YARDIMCI OLMAK İSTER MİSİNİZ!!!

2 yorum:

Betül dedi ki...

Merhabalar

Ne güzel bir blog, yazılarınızı keyifle okudum. Örgü tavşana bayıldım, ben de oyuncak tasarlamaya ve örmeye çok meraklıyım, örgü örmeyi yeni öğreniyorum ve oyuncak örerek tecrübe ediniyorum, çocuklar gerçekten çok seviyorlar annelerinin üretimi olan oyuncakları.

Üç çocuk sahibi genç annelerdenim. İlk iki oğlum 6 şar ay emdiler onlarda sütüm çok fazla değildi, zaten yetmiyordu, kendiliğinden bırakmışlardı memeyi. Ama 2 sene emzirmek gibi içimde bir istek vardı ki, bunu 3. oğlumda inatla azmederek başardım. :) 3. oğlum 2,5 yaşına kadar emdi. Bırakması, yaşının büyük olmasından dolayı sorun olur diye düşünüyordum ama hiç öyle olmadı. Baharatçılarda satılan bir maddeden kullandım. Rengi siyah, kokusu is gibi, memeye onu sürünce is kokuyor ve rengi kahverengi oluyor.Çocuk onu görünce kendisi emmek istemedi ve kendiliğinden bıraktı, sorunda olmadı. Ama ben çocuğumu 2,5 yaşına kadar emzirmeyi başardığım için çok mutluyum. Emzirmek acayip bir keyif ve haz veren, anneleri duygusal olarak tatmin eden bir eylem. Çocuk için olan faydalarına hiç girmiyorum bile.

Çok uzun yazmışım :)) Çocuklarımızla ilgili tecrübeleri paylaşmak büyük keyif, her zaman görüşmek dileği ile sevgiler....

Adsız dedi ki...

bebeklerimizi en az 12 ay emzirmemiz gerekiyor bence..