8.06.2009

Gündüz Tuvalet Alışkanlığının Kazandırılması


Kızım 24 aylık olduğu için ben de tuvalet eğitimine bıraktığım yerden devam etmek istiyorum.

Diş çıkarma, soğuk algınlığı derken bir süre ara vermiştim.

Başucu kitabım Annelik ve Bebek Bakımı'nda bakın bu konuyla ilgili neler yazıyor.

Bu yazıyı yeni tuvalet eğitimine başlayanlara tavsiye ediyorum:

1- Çocuk hazır olana dek bekleyin.

Çocuğunuz;

  • 2-2,5 yaşlarındaysa,

  • Belki bağırarak ya da göstererek altının ıslandığını ve bundan rahatsız olduğunu belli ediyorsa,

  • öğle uykularından genellikle altı kuru kalkıyorsa, oturak eğitimine hazır demektir.
2- Ona Oturağı Tanıtın

Oturağı göstererek ne işe yaradığını anlatın. Daha fazla birşey yapmadan oturağı tuvalete bırakıp birkaç gün varlığına alışmasını bekleyin. Oturağa nasıl oturması gerektiğini gösterin. Bezi şimdilik bağlı kalsın.

3- Uygun Zaman Ayırın.

Tuvalet eğitimi için en iyisi, yaz aylarında iki haftanızı bu işe ayırmanızdır. Çocuğunuza gerekli zamanı ayırabilme olağanız yazın daha çoktur. Böyle bir düzenleme yapamazsanız bile, dikkatinizi bu işe verebileceğiniz iki haftayı ayırmalısınız. Gündelik yaşamınızda bir değişiklik varsa sözgelimi yolculukta ya da tatildeyseniz tuvalet eğitimine başlamak için eve döneceğiniz zamanı bekleyin.

4- Çocuğa Don Giydirip Sık Sık Oturağı Kullanmasını Hatırlatın.

Bu iki hafta içinde çocuğunuza normal ya da ıslaklığı emen, platik astarlı tuvalet eğitimi donu giydirin. Oturağı hep yakınlarda bir yerde bulundurun. Çocuğunuz bir şeyler yiyip içtikten sonra onu oturağa oturtun.

5- Oturağı Kullanmasına Yardım Edin.

Oturağa uturma konusunda yüreklendirici olun, ancak fazla zorlamayın. Oturmasına yardım etmek içindonunu indirin, işerken pipisini tutmasına yardımcı olun. Sizden yardım isterse teşekkür edin.

Oturaktan Hemen Kalkarsa; beş dakika daha oturmasını söyleyin. Bu süre içinde bir oyuncak ya da kitapla oyalayın. Kakasını çişini yapmıyorsa kalkıp oyununa devam etmesine izin verin.

Oturağa Gittiği Zaman; nasılda iyi bir çocuk olduğunu söyleyip onu övün. Tuvalet kağıdıyla üzerine sıçramış olabileceği çişi silin, altını çabucak temizleyin. Kalkarken oturağı devirmemesi için tutun, donunu çekin. Kakasına, çişine karşı tiksinti göstermeyin, yanlızca tuvalete döküp oturağı yıkayın ve dezenfektanla çalkalayın. Sonra ellerinizi yıkayın.

6- Çocuğunuz Altına Kaçırınca Onu Azarlamayın.

Bu aşamada her zaman oturağı anımsamasını beklemeyin. Altını kirlettiğinde çocuğunuzu asla paylamayın. Oturağa oturmasını yeterince sık anımsatmamak aslında sizin suçunuzdur. Sevecen bir yaklaışmla altını temizleyip temiz don giydirin.

Oturağa alışmamışsa; iki hafta geçnesine rağmen tuvalet eğitimini anlamıyorsa ve oturağı hiç kullanmıyorsa alt bezinden vazgeçmek için henüz erken demektir. Birkaç hafta süreyle altını bağlamayı sürdürün, sonra yeniden deneyin. Çocuğunuzun oturağa alışabilmesi için uğraş vereceğiniz bu iki haftalık eğitim dönemlerinin sayısı artabilir.

Öğle Uykusunda Bez Bağlamayın.

Artık gündüzleri oturağı kullanıyorsa, öğle uykularından da bir hafta boyunca altı kuru kalkıyorsa çocuğunuz, alt bezi olmadan gezebilir. Zaten kendisi de bez bağlanmasına karşı çıkar. Öğle uykusundan kalkar kalkmaz oturağa oturmasını önerin. Çocuğu öğle uykularına bezsiz yatırmanız, onu geceleri de altını ıslatmamaya hazırlayacaktır.

8- Sokağa Çıkarken Altını Bağlayın.

Tuvalet eğitimini tam alana dek dışarı çıktığınız zaman çocuğunuzun altını bağlayın. İşi sağlama almak için, bağlamadan önce onu zorlamadan oturağı kullanmasını anımsatın. Arabayla çıkıyorsanız, kolayca durma olanağı da yoksa altını bağlayın. Yanınıza oturağını, temiz giysilerini ve (altını kirletirse silmek için ) eski bir havlu alın.

9- Tuvaleti Kullanmasını Önerin.

Oturağı kullanmaya başladıktan bir kaç hafta sonra, onun da sizin gibi tuvaleti kullanabileceğini söyleyin. İçine düşmemesi için çocuklara göre yapılmış bir kapağı klozete takın. Tırmanması için de önüne bir basamak yerleştirin. Alışana dek ona yardımcı olmayı sürdürün. Yanlızca çişini yapacaksa tuvaletin kapağını kaldırın. İşi bitene dek yanında durun. Tuvaletten kalkamasına yardım edin ve altını silin. Dört yaşına gelena kadar altını silmeyi başaramaz. Sifonu kendi çekmek isteyebilir, bu ona eğelenceli gelir. İşiniz bittiğinde ikiniz de ellerinizi yıkayın.

Hiç yorum yok: