12.07.2007

Bebeğin Yıkanması

Yeni doğan bebişlerde göbek bağı, tedirginlik yaratabilir. Eğer yaz aylarındaysanız bebeğinizi hastaneden eve getirdikten hemen sonra yıkamaya başlayabilirsiniz.
Anneye yardım eden bir kişi daha olursa işiniz daha kolay olur.
En kötü ihtimalle gün aşırı yıkamalısınız, üstünden terini atması çok önemlidir bebeğinizin büyümesinde etkendir.
-Bebeğinizi yıkamadan yaklaşık bir saat önce doyurmalınız. Sakin ve bir rahatsızlığının olmaması gerekir. Gazı varsa başlamadan önce onu rahatlatmalısınız.
-Eğer kış aylarındaysanız odasını ısıtmalısınız.
-Havlusunu, temiz giysilerini, bezini, vücut kremini hazır bulundurun. (3. ayına kadar kullanabileceğiniz bez değiştirme ve yıkama üniteleri satılıyor, mutlaka tavsiye ediyorum. Beliniz ağrımadan yıkıyor, giydirebiliyor ve bezini değiştirebiliyorsunuz)
-Yıkama küvetine su doldurun, bir de kovada durulama suyu hazırlayın. Suyun sıcaklığını dirseğinizle kontrol edebilirsiniz. (Bu iş için derece satılıyor ama bence pratik değil)
-Bebeğinizi panik yapmadan seri bir şekilde soyun. Bu işi yaparken onu rahatlatmak için şarkı söyleyebilirsiniz. Bebeğinizin ve sizin sakin olmanız gerekiyor. Yoksa yıkama işi kabusa dönüşebilir.
-Bence anneye yardım edecek kişi baba olmalıdır. Çünkü bebekle temas etmesi, anneye yardım ediyor olması babaya iyi gelecektir.
-Bebeği yüzü aşağı bakacak şekilde tutun. Bir elinizi bacaklarının arasından geçirin, bir elinizi de çenesinin altına destek yapıp kolundan tutun. Bu tutuş çok güven verir ve korkmadan onu yıkamanızı bekler, hatta keyif almaya başlar.
-Bebeği suda öne arkaya hareket ettirin, çok hoşuna gider. Şampuanladığınız süngerle vücudunu silerek işe başlayın. Koltuk altlarını ihmal etmeyin.
Bebeği ters çevirerek önünü yıkamaya devam edin. Bu kez bir kolunuzu başının altına destek yapın bir elinizle de kalçasını tutun.
-Sabunlanma işlemi bittikten sonra kovadaki suyla başından dökerek durulamaya başlayın. Kulaklarına su kaçmamasına önemle dikkat edin.
-Hemen havluya sarın, şimdiye kadar ağlamamışsa sorun yok ama ağladıysa havluya sarılıyken daha fazla ağlatmadan emzirirseniz iyi olur. Anne kucağında sakinleşecektir.
-Yine hızlı bir şekilde kremini sürerek vücuduna masaj yapın, giysilerini giydirin.
Sürekli seri ve hızlı olmalısınız dememdeki sebep; sıkılırlarsa ağlamaya başlar ve üşürler.
Her geçen gün siz de alışacaksınız bebeğiniz de. Yıkanma saatlerinde çok eğlenecek.
Sadece sakin olun ve ona güvendesin duygusunu hissettirin.
Ela şu anda 3.5 aylık küvetine girer girmez güzü gülüyor ve suyun içinde tekmeler atıyor, öne arkaya artık kendisi gidiyor.

Hiç yorum yok: