30.07.2007

Bebek ve Alışveriş Merkezleri

Geçtiğimiz hafta sonu alış veriş merkezindeydim. Aylardır aklımdakileri almanın artık vakti geldi diye düşündüm. 4.5 aylık kızımı babasıyla birlikte parka bıraktım.
Vitrinlerden çok ilgimi acı bir tablo çekti. Alış veriş merkezi bebek puseti kaynıyordu:(
Ebeveynler, pusetlere atmışlar bebekleri dolanıyorlar, vakit geçiriyorlar, sigara içiyorlar, geyik yapıyorlar. En büyüğü 1 yaşında en küçüğü 40 günlük bile değil bebeklerin.
Hepsine çok acıdım, yanlarına gidip; "onlar dertlerini anlatamıyor diye sırf kendi zevkiniz için sağlıklarını tehlikeye atmış olmuyor musunuz" diyecektim......diyemedim.
Yeni doğum yapmış annelerin neler hissettiğini, evde ne kadar sıkıldıklarını çok iyi biliyorum. İnsan kendini dışarı atmak istiyor, aynı şeyleri yaşadım. Ama 40 günlük bile olmamış , ciğerleri henüz hiçbir şeyin farkında olmayan bebeği alışveriş merkezine sokmak yerine, parklara götürebilirsiniz. Temiz hava bebeğe de size de çok iyi gelecektir.
Lütfen; 1 Yaşına Kadar Bebeğinizi Alış Veriş Merkezine Götürmeyin!
NEDEN:
*Bu tarz mekanlarda havalandırma sistemi şöyle çalışıyor: Üflenen havayı, dışardaki temiz havayla, içerdeki mevcut havayı karıştırarak mekana dağıtıyor. Yani, sigara dumanları, yemek kokuları..vs. hepsini tekrar içeri veriyor. Biz bile bir saatten fazla kalsak üzerimize sinmiş bir koku olduğunu fark ederiz değil mi!
*Sigara dumanı; bebeklerin bağışıklık sistemini zayıflatıyor. İleride lösemiye yakalanma oranı diğer bebeklere göre daha fazla oluyor.
*Beta Bakterisi; havalandırma tesisatının yapıldığı kanalların atıl kalmış yerlerinde oluşuyor. Geçen yıllarda hastanelerde ölen yeni doğmuş bebeklerin, ölüm sebebi beta bakterisiydi.
*1 yaşından sonra bile gidildiğinde uzmanlar en fazla 45 dakika kalınmasını öneriyor. Bebeklerin çok fazla sıkılmaması için.
Eğer mutlaka gitmeniz gerekiyor ve bebeği bırakacağınız bir yer bulamıyorsanız; sabah 10.00-11.00 arasında gidin.
Boş bir alışveriş merkezinde alışveriş yapmak kadar zevkli bir şey yok, öneririm:)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Sonuna kadar haklısınız nasıl konuşsunlar garipler. Alışveriş merkezlerinin wclerinden bebek alt bezi değiştirme tahtası görmüştüm iyi düşünmüşler ama bebeğini alışverişe getiren annenin aklından şüphe ederim demiştim hatta arkadaşıma şimdi sizin yazınızla haklı olduğumu anladım sevgiler