29.01.2009

Büyük Bebeklerde Uyku Alışkanlıkları


Yaklaşık 6. aydan sonra yatağa gidiş hep aynı saatte ve düzen içinde olursa bebeğinizin uyuması kolaylaşacaktır; bebekler alışık oldukları seşleri yapmaktan hoşlanırlar. Bu aydan sonra, her yerde kolayca uyumayabilir, uyku düzeni tatil, yolculuk gibi alışkın olmadığı ortamlarda kolayca bozulabilir.

Onunla her gece, yatmadan önce "uyku çncesi söyleşi" yapmalı, evden uzakta olsanız bile bunu her gün sürdürmelisiniz. Yatma zamanı eğlenceli bir hale gelirse günün sevdiği bir parçası olur.

Yatma zamanı:

Bebeğinizin yatma zamanını saptamak size ve eşinize kalmıştır. Bunu her gün uygulayabileceğiniz ve yeterli zamanı ayırabileceğiniz biçimde düzenlemelisiniz. Hem sizin hem de eşinizin evde olacağı kadar geç, ama başka konulara zaman bırakacak da erken olmalı. Akşam 6 ile 8 arası uygun saatlerdir.

Uyku Alışkanlıkları:

  • Her akşam aynı şekilde başlayın: Banyo hem rahatlatıcı hem de eğlencelidir. Suyu pek sevmiyorsa, birlikte oynayacağınız yirmi dakikalık yorucu bir oyun onu gevşetir.

  • Yatmadan önce besliyorsanız bu işi odasında yapın. Böylece odasını uyku cezası çekeceği kötü bir yer olarak değil, annesiyle bir şeyleri paylaştığı, "dost" bir yer olarak algılayacaktır.

  • Bebeğinizi yatağına koyun. Yaşını dolduruyorsa, yanına ayıcığını ya da başka bir yumuşak oyuncak bırakın.

  • Artık eşiniz de gelip size katılabilir. Bu yarım saat içinde yaptıklarınız hep aynı düzende ve bebeğiniz için olabildiğince eğlenceli olmalı, artık günün bitiğini de ona açıkça göstermelidir.

  • Bu yazıyı kitabım Annelik ve Bebek Bakımı'ndan aldım.

    Hiç yorum yok: